Za nezazmluvnením gynekologického oddelenia v Levoči nestojí VšZP

13.06.2011 Levoča

Levoča 13. júna (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odmieta, že by za zrušením gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Nemocnici s poliklinikou v Levoči stála Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), prípadne samotné ministerstvo. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik dnes na tlačovej konferencii v Levoči zdôraznil, že vedenie nemocnice sa rozhodlo, že nechce zazmluvniť toto oddelenie, ako aj ďalšie, ktoré sú nedofinancované.
Minister tak reagoval na vyjadrenia primátora Miroslava Vilkovského, ktorý po mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (10.5.) tvrdil, že práve VšZP nechce zazmluvniť spomínané oddelenie. „Pokladám to absolútne za klamlivé a zavádzajúce tvrdenie, 14. apríla sa Valné zhromaždenie nemocnice rozhodlo, že nebude pokračovať od 1. júla v niektorých oddeleniach, a až následne v máji bolo rokovanie s VšZP. Sama nemocnica neuvažovala o prevádzkovaní svojich oddelení,“ vysvetľuje Uhliarik.
Podľa neho toto rozhodnutie podporil na Valnom zhromaždení aj primátor mesta, a to bez udelenia súhlasu zo strany poslancov MsZ. Vilkovský po mimoriadnom zasadnutí MsZ, tvrdil, že práve VšZP sa rozhodla nezazmluvniť gynekologicko-pôrodnícke oddelenie a rovnako uvažuje aj s onkologickou ambulanciou, neurologickým oddelením a detským oddelením. Uhliarik toto tvrdenie odmieta s tým, že VšZP ponúkla nemocnici rovnaký balík peňazí ako v minulom roku a je len na rozhodnutí jej vedenia, ktoré oddelenia zazmluvní.
Spoločnosť Agel SK, a. s., ktorá je majoritným vlastníkom levočskej nemocnice, sa rozhodla zrušiť gynekologické oddelenie, keďže vykazovalo stratu. Tá sa v minulom roku vyšplhala na 370.000 eur a oddelenie tak do mínusových čísel stiahlo celú nemocnicu. Mesto Levoča je jej minoritným vlastníkom a na májovom mimoriadnom zasadnutí MsZ sa poslanci dohodli, že zvýšia základné imanie, aby tak zabránili zrušeniu oddelenia. O tom, či sa tak stane, však malo ešte rozhodnúť valné zhromaždenie.
 

Vyberte región